Nieuws over Centrum Oost

Pand FluXus aan de Klaas Katerstraat komt vrij

7 november 2018
FluXus verlaat de panden in de Klaas Katerstraat en het Hof van de Zaenden. Het kunstcentrum verhuist met de twee afdelingen naar de Verkadefabriek aan de Zaandamse Westzijde. FluXus tekende het huurcontract nadat de gemeenteraad akkoord ging met een extra exploitatiesubsidie van maximaal 125.000 euro per jaar vanaf 2020. De ruimte in de Verkadefabriek is namelijk veel duurder dan de panden die FluXus verlaat. 

 

1333

Verbetersuggesties tijdens buurtwandeling

6 november 2018
De buurtwandeling op woensdag 24 oktober leverde veel input op voor het verbeteren van de buurt. De wandeling startte bij het MAAK-pand aan de Peperstraat. Tijdens dit uur werd de buurt grondig besproken, van opmerkingen over een gevaarlijke boomstronk tot het aanzicht van leegstaande panden met filmposters op te vrolijken.

Lees verder

Heijmans en provincie sluiten overeenkomst Wilhelminasluis Zaandam 

De provincie Noord-Holland en Heijmans hebben een intentieovereenkomst gesloten voor het gezamenlijk afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam. Partijen hebben nadere afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering van het project. Naar verwachting worden de werkzaamheden aan de sluis in februari 2019 hervat. Het project is dan eind 2020 afgerond.

Meer informatie

foto: ondertussen hebben bewoners de bouwhekken opgesierd om hun uitzicht op de bouwput te verbeterenOndertussen hebben creatieve bewoners de bouwhekken opgesierd om het uitzicht op de bouwput te verbeteren

Wandel mee en verbeter uw buurt

11 oktober 2018
Heeft u ideeën over hoe het anders moet in uw buurt? Wandel mee tijdens de buurtschouw op woensdag 24 oktober in Centrum-Oost en laat uw tips zien. Medewerkers van Straattoezicht en Wijkbeheer lopen mee. Zij noteren uw verbeteringen en pakken deze waar mogelijk meteen op.

Lees meer

Reacties inloopbijeenkomsten september

25 september 2018
In de tweede ronde met inloopbijeenkomsten zijn er opnieuw verschillende reacties op het perspectief gekomen. In het MAAK-pand aan de Peperstraat konden de bezoekers weer met rode en groene stickers aangeven waar zij wel en niet enthousiast over waren. Deze zijn verzameld in een document dat u binnenkort hier kunt downloaden.

Lees meer

Extra inloopmomenten ingelast voor het gebiedsperspectief 2040


Van 19 juli tot en met 27 juli kon je je reactie geven op het concept gebiedsperspectief van MAAKgebied Centrum Oost. Hierin staat beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Mensen gaven aan dat ze die periode te kort vonden en te dicht op de zomervakantie. Daarom heeft het projectteam besloten om na de zomer nog eens gelegenheid te geven om te reageren op het perspectief. We laten dan meteen zien wat er met de reacties die we al kregen, is gedaan. En hoe het perspectief er inmiddels uitziet, want er is natuurlijk wel aan verder gewerkt.

Op 5 september komt de aangepaste versie van het gebiedsperspectief online. Tot 20 september kan daar nog op worden gereageerd tijdens het inloopspreekuur in de Peperstraat of online, via praatmee. De inloopspreekuren zijn op woensdagmiddag 5 september, vrijdagmiddag 7,  woensdag 12, vrijdag 14 en woensdag 19 september. Dan is in het MAAK-pand aan de Peperstraat 134a iemand van het projectteam aanwezig om je reactie in ontvangst te nemen. Hier kun je ook al je vragen stellen.

Tijdens de vorige inloopmomenten konden bezoekers rode stickers plakken met hun zorgen er op, en groene stickers voor onderdelen in het perspectief waar ze enthousiast over waren. 

Nieuwste versie gebiedsperspectief online

Van 19 juli tot en met 27 juli kon je je reactie geven op het concept gebiedsperspectief van MAAK.gebied Centrum Oost. Hierin staat beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Mensen gaven aan dat ze die periode te kort vonden en te dicht op de zomervakantie. Daarom heeft het projectteam besloten om na de zomer nog eens gelegenheid te geven om te reageren op het perspectief. Vanaf 5 september is dus een nieuwe versie online in te zien. In het pand aan de Peperstraat 134a kun je tijdens de inloopspreekuren ook zien wat er met de reacties die we tot nu toe kregen, is gedaan. Tot woensdag 19 september kun je reageren, tijdens de inloopspreekuren of online via praatmee

Naar de nieuwe versie van het perspectief

de voorpagina van het perspectief.

Toekomstbeeld Centrum Oost in de media

5 september 2018
Ook in de media is over het toekomstbeeld geschreven. Nieuwsgierig? Klik hier onder door naar de berichten van diverse media. 

RTV Zaanstreek (24 juli)

Noordhollands Dagblad (29 augustus)


De Orkaan: Dromen over Centrum Oost (24 juli) 
De Orkaan: Innovatief plan: gras op de Burcht (1 september) De Orkaan Opinie: geen gras maar een tuin van Piet Oudolf op de Burcht (4 september) 

Zaanstad.Nieuws.nl (5 september) 

Toekomstbeeld van het Zaanse centrum in 2040

26 juli 2018
De afgelopen week konden inwoners en ondernemers advies geven over het toekomstbeeld dat is gemaakt voor het oostelijk deel van het centrum van Zaandam. Maandagmiddag ging wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram ook een kijkje nemen. Tot vrijdag 27 juli kan iedereen nog online advies geven op het gebiedsperspectief 2040.

Lees meer

Vul de enquête over MAAK.Zaanstad in

23 juli 2018
De afgelopen tijd zijn er verschillende bijeenkomsten geweest vanuit MAAK. Voor Centrum Oost, maar bijvoorbeeld ook voor Kogerveldwijk en de Achtersluispolder. De projectteams horen graag wat u daarvan vond. In hoeverre voelt u zich betrokken bij MAAK.Zaanstad? Welk rapportcijfer geeft u de bijeenkomst? Vul de enquête in en laat van u horen.

Naar de enquête  


Eindvonnis geschil Wilhelminasluis biedt ruimte voor herstart 

12 juli 2018
De Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) heeft uitspraak gedaan over het geschil tussen de provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Heijmans over de Wilhelminasluis in Zaandam. Op de websites van beide partijen staat dat zij snel weer in gesprek willen over de sluis.

Lees meer

Wat zijn de dromen van basisschoolleerlingen voor de toekomst van Centrum Oost?

12 juli 2018
Vliegende auto’s, goede, veilige en minder saaie speelplekken en meer afwisseling in de huizen: daar moet de gemeente op letten bij de ontwikkeling van Zaanstad. Tenminste, als het aan de leerlingen van basisschool Herman Gorter ligt.

Dromen over de toekomst

De wijkmanager en de procesmanager van Centrum Oost, Ruut Willems en Eef Franke, brachten een bezoekje aan de basisschool om de leerlingen te vragen naar hun dromen over de toekomst van de stad. Ook werd gevraagd naar hun ideeën over het opwekken van energie en het maken van meer groen.

Bekijk hier de dromen


Studenten doen onderzoek naar veiligheidsgevoel

12 juli 2018
Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in Centrum Oost. Zij hebben zich gericht op vier groepen:

 • Jongeren tot 25 jaar
 • Ondernemers
 • Ouderen (65+)
 • Gezinnen

De verschillende doelgroepen gaven aan dat als zij zich onveilig voelen, dat het vaakst in de avonduren is. Dit komt volgens de bewoners en ondernemers doordat er niet genoeg straatverlichting is en doordat zij mensen op straat tegenkomen waarvan zij niet weten wat hun intentie is. 

Lees meer

Hoe ziet Centrum Oost er in 2040 uit? Geef uw mening tijdens de inloopbijeenkomst

10 juli 2018
Vanaf 19 juli kunt u uw mening geven over het concept gebiedsperspectief van Centrum Oost. Hierin staat aan de hand van negen gebieden en thema's beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Hoe groen is het? Waar zijn de auto’s en fietsers? Worden er evenementen georganiseerd? Hoe is wonen gemixt met detailhandel? U kunt uw mening geven tijdens één van de inloopmomenten of op praatmee.zaanstad.nl

 • Donderdag 19 juli, 16:00 – 22:00 uur
 • Vrijdag 20 juli, 10:00 – 16:00 uur
 • Zaterdag 21 juli, 10:00 – 16:00 uur
 • Maandag 23 juli, 09:00 – 11:00 uur
 • Maandag 23 juli ,16:00 – 22:00 uur


Lees meerOntwikkelingen Prins Hendrikkade

4 juni 2018
Op 14 mei vond een gesprek plaats tussen de gemeente Zaanstad en een aantal bewoners aan de Prins Hendrikkade. Dit gesprek stond in het teken van de riviercruises en het ontwerp van de nieuwe aanlegsteiger. Dit ontwerp werd positief ontvangen. Wel vroegen de bewoners om het stuk tussen de steiger en Burchtkade ook tijdelijk beter en mooier in te richten. Zo is dit stuk voor de buurt, maar ook voor de toeristen die de riviercruise maken aantrekkelijker. 

Bewoners vertelden dat zij een stuk minder overlast ervaren van bussen die een toeristische route door de woonwijk nemen. De route via de Peperstraat wordt steeds ‘normaler’. De hoge parkeerdruk, ook in relatie tot het splitsen van woningen, is ook besproken. Dit is een belangrijk onderwerp in het gebiedsperspectief Centrum Oost. Daarnaast zijn vragen gesteld over verschillende onderwerpen die te maken hebben met beheer. Een verslag van het gesprek vind in het Verslag Overleg Prins Hendrikkade.pdf.

Hoe gaat het met MAAK? Lees de MAAK.Monitor.

4 juni 2018
In de eerste jaarlijkse MAAK.Monitor presenteert de gemeente de stand van zaken en de ontwikkelingen binnen de vier MAAK.Gebieden van het afgelopen jaar: Zuid, Centrum, Midden en Noord. Centrum Oost is onderdeel van MAAK.gebied Centrum. Benieuwd naar hoe het gaat met MAAK? Lees de monitor.

Expeditie raadsleden Achtersluispolder en Centrum Oost

28 mei 2018
Afgelopen vrijdag 25 mei is MAAK.Zaanstad op expeditie geweest met de gemeenteraad. Op deze zonovergoten middag voeren ambtenaren en raadsleden over de Zaan langs het Hembrugterrein en Pakhuis de Vrede naar de Achtersluispolder. Daar ontmoetten ze ondernemers en spraken over de transformatie van dat gebied. Vervolgens bracht een bus de groep via Poelenburg naar Centrum Oost, waarbij onderweg aandacht was voor de verbinding tussen de Achtersluispolder en Zaandam Zuid en de maatschappelijke uitdagingen in de wijken.

In Centrum Oost bezochten ze het nieuwe MAAK.pand aan de Peperstraat 134A en maakten ze een buurtwandeling, waarbij ook enkele bewoners en ondernemers korte presentaties gaven over hun buurt. De wandeling ging onder meer langs de Jan Sijbrandsteeg, de Burcht en het plantsoen, de Zuiddijk en de Touwslagersstraat.

In juni en juli zijn er ook nog expedities naar MAAK.Noord en MAAK.Midden, samen met wijkmanagement.

raadsleden op een boot

raadsleden in centrum oost

'Aanpak Russische Buurt vraagt om vervolg'

28 mei 2018
Hennepplantages, energiediefstal, adresfraude, illegale kamerverhuur, splitsing en verbouwingen van woningen zonder of in afwijking van de vergunning en woningen die niet voldeden aan de bouwtechnische eisen. De controles van panden in de Russische Buurt vanaf januari 2017 heeft een groot aantal misstanden aan het licht gebracht. Burgemeester Hamming: ‘Handhavingstrajecten kunnen soms lang duren, dat betekent dat niet alles van vandaag op morgen is opgelost. Maar laat duidelijk zijn: wie zich niet aan de regels houdt, komt daar niet mee weg.’ 

Lees verder

foto van een controle aan de Czarinastraat

Gemeenteraad op excursie naar MAAK.Centrum Oost

22 mei 2018
De nieuwe gemeenteraad gaat op excursie naar MAAK.Zaanstad. Omdat het gaat om een uitgestrekt gebied, doen ze dat in drie etappes. De kersverse raadsleden laten zich op vrijdag 25 mei helemaal bijpraten over de ontwikkelingen in MAAK.Zaanstad Zuid. Ze gaan dan naar Achtersluispolder, varen langs het Hembrugterrein én ze gaan naar Centrum Oost.

Ze maken daar een wandeling en sluiten de excursie af met een borrel in het MAAKpand aan de Peperstraat 134A. Benieuwd naar hun indrukken van het gebied en van MAAK? Sluit dan aan bij de borrel voor een drankje en ga met ze in gesprek. De borrel begint om 16.45 uur. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Symon de Vroom (s.vroom@zaanstad.nl).

Geen tijd op 22 mei? Kom langs of reageer online

15 mei 2018 
Lukt het niet om op 22 mei naar de bijeenkomst in de Oostzijderkerk te komen, maar wil je wel dat de gemeente je ideeën hoort? Dan kun je van 17  tot en met 28 mei ook online op de uitgangspunten reageren.  Klik op de knop rechts en je komt vanzelf op de goede plek op Praatmee. Dat is het online participatieplatform van de gemeente Zaanstad. Je moet dan wel een account aanmaken of inloggen. Heb je een idee of initiatief waar je andere bewoners bij wil betrekken? Misschien is dan de Facebookgroep een goed idee.

Spreek je ons liever persoonlijk? Dan kun je een e-mail sturen, of inlopen bij het projectteam op de volgende dagen:

 • 23 mei tussen 12.00 uur en 17.00 uur
 • 24 mei tussen 09.00 uur en 13.00 uur

Je bent dan van harte welkom; de locatie is Peperstraat 134A.


Spreekuur wijkagenten Zaandam-Zuid

14 mei 2018
De wijkagenten van Zaandam (Zuid) houden om de week een inloopspreekuur, waar je zonder afspraak je vragen, problemen of vermoedens kunnen bespreken. De spreekuren zijn in Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam (Zuid). De spreekuren zijn in alle even weken op donderdag van 10.00-12.00 uur: 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni en zo verder.

Meer informatie

Op de foto de twee wijkagenten van Zaandam-Zuid: Joerie (rechts) en Anita (links)

MAAK.werkbijeenkomst op 22 mei: kom je ook?

3 mei 2018
Met het programma MAAK.Zaanstad werkt de gemeente voor het gebied Centrum Oost aan een toekomstbeeld voor 2040. Op dinsdag 22 mei laten wij u zien wat onze uitgangspunten op dit moment zijn voor dit deel van het centrum.  Welke stappen zijn er op het stadhuis gezet sinds de vorige MAAK.bijeenkomst?  En welke ontwikkelingen verwachten we in Centrum Oost op het gebied van toerisme, economie, duurzaamheid, zorg, veiligheid en verkeer? En hoe bereiden we ons daar goed op voor? Op 22 mei delen we hoe ver we zijn. Ook horen we graag of u hier aanvullingen op heeft. Daar gaan we tijdens de bijeenkomst met z’n allen mee aan de slag. Zo komen we samen met u tot een goed toekomstbeeld voor Centrum Oost.

Datum              Dinsdag 22 mei
Inloop              19:00 uur
Start                 19:30 uur
Locatie             Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam

Aanmelden is niet verplicht, wel handig i.v.m. catering.

Ik ben er bij

 


Pand aan de Peperstraat toch geen ontmoetingsplek, wel plek aan nummer 134A!

1 mei 2018
Eerder vertelden we dat we het pand aan de Peperstraat 137-145 wilden gebruiken als ontmoetingsplek om in gesprek te gaan over de toekomst van Centrum Oost. Om dat pand te kunnen gebruiken, moet de gemeente voldoen aan strenge voorwaarden. Helaas bleek bij een controle dat een grote investering nodig is om het pand voor iedereen veilig te maken. Dat geld is nu niet beschikbaar. Een volgende bijeenkomst over Centrum Oost wordt daarom weer gehouden in de Oostzijderkerk. 

Ondertussen hebben we wel een kleinere MAAKplek gevonden aan de Peperstraat 134A!

Zaankanters geven aan: we willen modern, maar wel Zaans

26 maart 2018
Met Inverdan heeft het stadshart van Zaandam een enorme transformatie ondergaan. De energie die is ingezet wil de gemeente doorzetten in andere delen van de stad. Hoe houden we Zaanstad onderscheidend en behouden en versterken we de kwaliteit van de stad? Over deze vraag is een bewonersenquête gehouden tussen 15 januari en 7 februari 2018. 1610 Zaankanters gaven daarbij aan hoe zij denken over de Zaanse architectuur, straten en landschappen. Aan de hand van foto’s konden Zaankanters aangeven wat zij passend vinden in Zaanstad. Het resultaat inspireert zowel bewoners als gemeente, architecten en andere experts over hoe en wat gebouwd wordt in Zaanstad.

Lees verder

MAAK-pand Peperstraat

14 maart 2018
Woensdagochtend 14 maart ontving procesmanager van MAAK.Centrum Oost Eef Franke de sleutels van een nu nog leeg pand aan de Peperstraat 137-145.

In dit pand zullen bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd worden en ook zullen MAAK-medewerkers hier vanaf 4 april fysiek aanwezig zijn op woensdag- en vrijdagmiddag. Je kunt hier dan binnenlopen voor informatie over MAAK.Centrum Oost en je vragen stellen. Kom je langs?


Vul de enquête over MAAK.Zaanstad in

14 maart 2018
Met MAAK.Zaanstad werken we aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners. Om met elkaar in gesprek te gaan over die toekomst organiseren we verschillende activiteiten, zoals bijeenkomsten en buurtwandelingen.

Door middel van een enquête willen wij erachter komen of je bekend bent met de MAAK-activiteiten en wat je daarvan vindt. Heb je even tijd? Vul dan de vragenlijst in. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

U kunt de enquête niet meer invullen.

Nieuwe aanmeerpalen aan Prins Hendrikkade

28 februari 2018
Aan de Prins Hendrikkade zullen vanaf 12 maart werkzaamheden plaatsvinden: er komen zes nieuwe aanmeerpalen in het water tussen de huisnummers 2 en 21. Daarmee willen we bereiken dat er in de toekomst ook langere schepen (van 135 meter) kunnen aanmeren. 

De werkzaamheden (inclusief de aan- en afvoer van benodigde materialen) vinden zoveel mogelijk plaats vanaf het water en duren tot eind maart. Alle omwonenden ontvangen hierover ook nog een brief van de gemeente.

Studenten onderzoeken onveiligheid op straat

27 februari 2018
Toen we de gebiedsanalyse voor Centrum Oost maakten, hebben we samen geconstateerd dat niet iedereen het fijn vindt om ’s avonds over straat te gaan in het gebied. Verschillende plekken worden als onveilig ervaren. Studenten van de opleiding toegepaste psychologie van de Hogeschool van Amsterdam gaan daarom de komende maanden onderzoeken in hoeverre dit onveiligheidsgevoel speelt, waardoor het wordt veroorzaakt en wat de mogelijke oplossingen zijn.

De studenten houden bij de mogelijke oplossingen rekening met wat dat zou betekenen voor het gebied dat grenst aan Centrum Oost. Een of meerdere van de adviezen van de studenten zullen ze uitwerken in een concrete oplossing voor het verminderen van gevoelens van onveiligheid in de buurt. De gemeente heeft de studenten uitgedaagd om creatieve en nieuwe ideeën die mogelijk tot een oplossing leiden voor te stellen en uit te werken.

Nieuwe bestemming voor pand Peperstraat 131

29 januari 2018
De gemeente Zaanstad heeft een vergunning verleend voor het vestigen van een horecabedrijf en het plaatsen van reclame aan de Peperstraat 131. 

Lees ook het nieuwsbericht over deze bekendmaking op De Orkaan.

Tweede buurtwandeling Centrum Oost

25 januari 2018
In september wandelden een aantal bewoners en ondernemers met ambtenaren van de gemeente door Centrum Oost. Zij bekeken welke verbeterpunten er zijn in de wijk. Op 20 januari gingen we voor de tweede keer de buurt in. We liepen langs de verbeterpunten die in de eerste wandeling in oktober waren genoemd en noteerden nieuwe punten. Bekijk het filmpje voor een verslag!


Studenten bestuurskunde adviseren

24 januari 2018
Op maandag 15 januari presenteerden zes groepen studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam hun adviezen voor de Zuiddijk aan procesmanager Eef Franke van Centrum Oost. Eerder deelden ze hun eerste ideeën, nu hadden ze die verder uitgewerkt.

De zes groepen gaven allemaal aan dat het wenselijk is dat de gemeente de komende maanden ondersteuning biedt aan de winkeliersvereniging. Dit geeft de vereniging de tijd om de komende maanden een visie en missie te ontwikkelen en nieuwe leden te werven. Daarnaast zijn de studenten van mening dat niet alleen winkeliers zich moeten kunnen aansluiten bij de vereniging maar ook de horeca op de Zuiddijk. Om op die manier één geluid te laten horen. Eén groep studenten adviseerde om het concept ‘Springlevende Wijk’ toe te passen op de Zuiddijk. In dit concept wordt gratis woonruimte aangeboden in ruil voor buurtwerk. Op die manier kunnen de studenten een bijdrage leveren aan de totstandkoming of uitvoering van plannen op o.a. de Zuiddijk.           

De adviesrapporten van de HvA worden zodra ze af zijn ook gedeeld met de winkeliersvereniging. We werken ondertussen samen met de ondernemers, pandeigenaren en huurders aan de Zuiddijk verder aan een actieplan voor de Zuiddijk.

Zaanse Geluiden: laat jouw Zaanse geluid horen

24 januari 2018
Platform aan de Zaan, het onafhankelijke Zaanse netwerkplatform voor maatschappelijke en culturele initiatieven, gaat in februari, maart en april in gesprek met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat die in Zaanstad belangrijk vinden voor de komende jaren. Er zijn vier themaweken: 

 • Duurzaamheid (6 t/m 9 februari)
 • Inclusieve stad/Maak het verschil (19 t/m 23 februari)
 • Verstedelijking (12 t/m 16 maart) 
 • Economische ontwikkeling (9 t/’m 13 april)

Meer weten?

Kijk op zaansegeluiden.nl

Analyse Centrum Oost in de raad

29 november/14 december
Donderdag 30 november behandelde de gemeenteraad de analyse en het vervolgvoorstel voor MAAK.Zaanstad waaronder Centrum Oost. Op 14 december praatte de raad nog uitgebreider over de analyses. De vergadering is ook terug te luisteren via onderstaande link.

Luister terug wat er op 14 december in de gemeenteraad werd besproken

Bekijk de analyse van Centrum Oost

Luister terug wat er op 30 november werd besproken in de gemeenteraad

De analyse van Centrum Oost 2017De Zuiddijk bij de OostzijderkerkDe Zuiddijk bij de Oostzijderkerk

Blijf op de hoogte

Wilt u over de ontwikkelingen rond MAAK.Zaanstad in dit gebied op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Studenten presenteren ideeën voor Zuiddijk

31 oktober 2017
In zes groepjes dachten studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam na over wat er moet gebeuren op de Zuiddijk. Ze observeerden de straat, namen enquêtes af en interviewden ondernemers. Ze keken ook naar goede voorbeelden van andere steden met een vergelijkbare situatie. Op 30 oktober presenteerden de studenten in het MAAK.atelier aan de Badhuisweg hun ideeën. Bij de presentaties waren ook enkele bewoners en ondernemers van de Zuiddijk aanwezig.

Lees het verslag

Burgemeester sluit shishalounge

21 oktober 2017
De shishalounge aan de A.F de Savornin Lohmanstraat is vrijdag 20 oktober op last van burgemeester Hamming voor vier weken gesloten. De brandweer heeft er een veel te hoge concentratie koolmonoxide geconstateerd. Het waterpijpcafé is meteen gesloten in verband met gevaar voor de gezondheid van de bezoekers. Ook is de lounge onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

Lees verder

Buurtwandeling Centrum Oost

Bijeenkomst 4 oktober gemist? 

10 oktober 2017
De afgelopen maanden hebben we vanuit de gemeente samen met pandeigenaren, ondernemers en bewoners van het centrumgebied ten oosten van de Zaan in beeld gebracht wat er goed gaat, wat er beter kan en wat er beter moet in de buurt. Deze analyse deelden we in de kerk.
Gemist? Kijk dan hier:

Presentatie Eef Franke

Presentatie Sjoerd Soeters

Aanwezigen hielpen ons ook om verder in kaart te brengen hoe we meer mensen betrekken bij de ontwikkelingen in Centrum Oost. Dank daarvoor!


Bijeenkomst 4 oktober in beeld

10 oktober 2017
Wat voor suggesties hadden bewoners na afloop van de bijeenkomst op 4 oktober in de Oostzijderkerk? Hiernaast een overzicht van wat er zoal werd toegevoegd op de plattegronden én wat foto's van bezoekers van de avond.

Droombeeld voor de Burcht

26 september 2017
Een restaurant in het havenkantoor en een park op de Burcht: die staan in het ‘Droombeeld dat burgemeester Vreeman in zijn laatste raadsvergadering heeft overhandigd aan de raadsleden. Het droombeeld is de uitkomst van een brainstorm die de burgemeester hield rond de vraag hoe de binnenstad nog aantrekkelijker te maken. Vreeman: ‘De kaart is een droombeeld van hoe die binnenstad eruit zou kunnen zien in 2025. Geen plan, maar een inspiratiebron voor inwoners, ondernemers, ambtenaren en bestuurders om na te denken over hun eigen droom voor de binnenstad.’ Rechts een indruk van de Burcht. Wat vindt u ervan?

Bekijk het droombeeld


Een klein stukje van het droombeeld: De Burcht

Studenten op de Zuiddijk

8 september 2017
Zo’n 30 studenten bestuurskunde buigen zich over een bijzondere studieopdracht rondom de Zuiddijk. De studenten zijn verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze onderzoeken - samen met een ervaren begeleider - hoe de ondernemers op de Zuiddijk en de gemeente Zaanstad aan de slag kunnen om van de Zuiddijk een succesvollere straat te maken. Daarbij brengen ze in kaart wat verwachtingen en wensen zijn over de rol en onderlinge samenwerking van ondernemers en wat er voor nodig is om tot een eenduidige visie te komen voor de toekomst van de Zuiddijk. Wat is er voor het realiseren van deze visie van ondernemers nodig, en wat van de gemeente? Een bijzondere studie-opdracht. Meer weten? De studiebegeleider is Sabine Hop.

Contact met Hogeschool van Amsterdam

Erepenning voor architect Sjoerd Soeters

19 september 2017
Architect Sjoerd Soeters (70) heeft uit handen van waarnemend burgemeester Ruud Vreeman de Erepenning van Zaanstad ontvangen. Soeters krijgt de gemeentelijke onderscheiding voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de ontwikkeling van de stad. Als architect van het nieuwe stadhuis en supervisor van het programma Inverdan heeft hij de afgelopen vijftien jaar een belangrijk stempel gedrukt op de succesvolle vernieuwing van het stadshart van Zaandam. 

Lees meer

Facebookgroep Centrum Oost

Bent u actief op facebook? Neem dan een kijkje in de Facebookgroep van MAAK Centrum Oost. In die groep delen we vanuit de gemeente nieuws, dilemma's en uitnodigingen over het centrumgebied te oosten van de Zaan. Maar ook u bent er van harte welkom om evenementen te delen, vragen te stellen, informatie te geven of andere bewoners of ondernemers uit het gebied te zoeken voor een initiatief of gesprek. De groep is nog klein, maar we hopen dat hij gaat groeien. Zegt het voort! 

Meteen lid worden

Blijf op de hoogte

Wilt u over de ontwikkelingen rond MAAK.Zaanstad in dit gebied op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Bijeenkomst 4 juli in Oostzijderkerk in beeld: de opbrengst

10 juli 2017
Was u erbij, op 4 juli? Bijna 200 mensen verzamelden in de Oostzijderkerk waar onder meer Sjoerd Soeters een introductie hield. De gemeente Zaanstad gaf een toelichting over de langetermijnaanpak om in Centrum Oost aan de slag te gaan. Vele Zaankanters - bewoners, ondernemers, zorgverleners - werkten samen met vakspecialisten van de gemeente om een compleet beeld van de wijk te schetsen. De opbrengst van de avond staat in dit document en hebben we ook op de foto gezet. Links een impressie. 

Meeschrijvers gevonden

14 juli 2017
Eerder deden we een oproep: willen bewoners of ondernemers meeschrijven aan de analyse van het gebied Centrum Oost, die we na de zomer aan de gemeenteraad willen presenteren? Twee mensen hebben zich inmiddels aangemeld: Simone Ronchetti en Fiona Fano. Daar zijn we blij mee.

Proces en planning Centrum Oost

10 september2017
Nu de analyse voor Centrum Oost vorm krijgt, wordt deze aangeboden aan het college van B&W. Daarbij maken we ook een voorstel om de volgende fase in te gaan. Voor elk apart gebied binnen Centrum Oost komt een eigen aanpak, want wat kan en wat moet gebeuren, verschilt per gebied. Daarnaast zijn er ook onderwerpen die voor het hele gebied of zelfs nog breder om aandacht vragen. Het voorstel voor het vervolg willen we begin oktober aanbieden aan het college, die het in november zal voorleggen aan de raad. De verwachting is dat de raad in november een besluit neemt.

Bouwstop voor hotel Zuiddijk

15 juli 2017
De gemeente Zaanstad heeft vrijdag 14 juli een bouwstop opgelegd aan de eigenaar van een pand aan de Zuiddijk in Zaandam dat illegaal werd verbouwd tot hotel. De benodigde vergunningen voor de bouwwerkzaamheden ontbraken. De bouw is stilgelegd om te voorkomen dat er een situatie ontstaat die slechts met grote moeite en kosten kan worden teruggedraaid. De eigenaar zal een vergunning moeten aanvragen zodat kan worden beoordeeld of zijn plannen passen binnen het bestemmingsplan en ruimtelijk beleid. Ook kan dan worden getoetst of de verbouwing voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.

Zelf een nieuwtje?

Heeft u misschien nieuws uit Centrum Oost? Laat het ons weten. Misschien kunnen we het opnemen, op deze site of in de nieuwsbrief.

Ik heb nieuws voor de nieuwsbrief


Ga naar Zaanstad.nl