Nieuws over Centrum Oost

Eerste paal Herman Gorter Burgemeester Smitstraat

24 juni 2019
Afgelopen vrijdag 21 juni gaf wethouder Hans Krieger het startsein voor de bouw van de nieuwe Herman Gorterschool aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam. De bouw van de school neemt ongeveer een jaar in beslag. In 2020 kunnen de kinderen van een spiksplinternieuw gebouw gebruikmaken.

Lees meer

Foto van aanwezigen tijdens de eerste paal

Kom zaterdag 15 juni naar de Dag van de Bouw

13 juni 2019

De Burcht in Zaandam Centrum Oost verandert zaterdag 15 juni in een grote bouwplaats. Om de Dag van de Bouw te vieren is er voor jong en oud een ‘Experience’. U kunt langslopen voor gratis advies, maar ook kinderen kunnen hier de hele dag actief meedoen en de wereld van de bouw ontdekken.

Lees meer

Foto van bouwvakkers aan het werk

Perspectief Centrum Oost vastgesteld

29 mei 2019
Weer een mijlpaal behaald! Het perspectief Centrum Oost is dinsdagavond 28 mei 2019 door de gemeenteraad vastgesteld. In dit document staan de kaders beschreven voor toekomstige ontwikkelingen in het gebied. De volgende stap is een strategisch plan uitwerken: wat kan eerst, wat moet nog even wachten en wie doe wat precies?

Lees meer

Voorkant van het document Perspectief voor Centrum Oost 2040

De Zaanse dag van de Hond

Een bos bloemen voor de hondenbezitter


26 mei 2019
Het is vandaag de Dag van de Hond! In de Rosmolenwijk werd dit vrijdag 24 mei alvast gevierd met de Zaanse Dag van de Hond. Bewoners die netjes hun hond aanlijnden en de hondenpoep opruimden kregen als bedankje een bos bloemen.

Lees meer


Groenadoptie Prins Hendrikplantsoen

Zaterdag 25 mei
Buurtbewoners vierden het nieuwe Prins Hendrikplantsoen zaterdag 25 mei. Op basis van de wensen van de bewoners maakte de gemeente Zaanstad een ontwerp voor een nieuw plantsoen. Na hun goedkeuring is dit aangelegd. De bewoners zorgen voor het onderhoud.

Lees meer

Foto van buurtbewoners bij het nieuwe plantsoen

Tentoonstelling Bouwers van de Toekomst en Eigenwijs Wonen

29 april 2019
De  stad verandert. Steeds meer mensen willen in Zaanstad wonen, maar de ruimte is beperkt. Met Bouwers van de Toekomst en Eigenwijs Wonen zijn het de kinderen die bepalen hoe de stad eruit gaat zien. Benieuwd?

Lees meer

Toekomstbeeld Centrum Oost voorgelegd aan gemeenteraad

8 maart 2019
Het oostelijk deel van het centrum van Zaandam gaat de komende 20 jaar veranderen in een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers. Hoe dat vernieuwde deel van het centrum er uit moet komen te zien staat in het ‘Perspectief Centrum Oost’. Deze heeft het college aan de raad voorgelegd ter besluitvorming. 

Lees meer

 'Bloembakken op de Zuiddijk: duurzaam & hufterproof'

7 maart 2019
Ondernemers op de Zuiddijk in Zaandam hebben bloem- en boombakken geadopteerd. Hiermee willen zij een stukje van de dijk opfleuren en meer aanzicht geven, schrijft de Orkaan. Daarnaast de zijn de plantenbakken betaalbaar, duurzaam én hufterproof.

Lees het artikel


Vernieuwing Wilhelminasluis

6 maart 2019
Half februari is bouwer Heijmans weer gestart met de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis. Het doel is een vernieuwde Wilhelminasluis, een opgeknapte openbare ruimte en twee nieuwe bruggen. Volgens de huidige planning worden de werkzaamheden eind 2020 afgerond. Hervatting van het werk betekent ook dat de hinder toeneemt. Voorlopig blijft de verkeerssituatie bij de sluis nog ongewijzigd. Vanaf komend najaar gaat het verkeer merken dat er gewerkt wordt.

Lees meer

Heijmans hervat werkzaamheden Wilhelminasluis

21 januari 2019
Het werk aan de Wilhelminasluis in Zaandam wordt na een lange periode van stilstand weer opgepakt. Op 11 februari begint bouwer Heijmans met de werkzaamheden. Het einddoel is een vernieuwing van de Wilhelminasluis en de naastgelegen bruggen. De voorbereidingen op het werkterrein zijn inmiddels gestart. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot eind 2020.

Lees verder

Buurtwandeling Centrum Oost 24 oktober 2018

29 november 2018
Met bewoners van Centrum oost liepen we door hun buurt om te noteren wat er in de openbare ruimte niet goed gaat en waar we al op korte termijn mee aan de slag kunnen. Op deze pagina vindt u een samenvatting van de op- en aanmerkingen tijdens de wandeling. 

Lees verder

Verbetersuggesties tijdens buurtwandeling

6 november 2018
De buurtwandeling op woensdag 24 oktober leverde veel input op voor het verbeteren van de buurt. De wandeling startte bij het MAAK-pand aan de Peperstraat. Tijdens dit uur werd de buurt grondig besproken, van opmerkingen over een gevaarlijke boomstronk tot het aanzicht van leegstaande panden met filmposters op te vrolijken.

Lees verder

Pand FluXus aan de Klaas Katerstraat komt vrij

7 november 2018
FluXus verlaat de panden in de Klaas Katerstraat en het Hof van de Zaenden. Het kunstcentrum verhuist met de twee afdelingen naar de Verkadefabriek aan de Zaandamse Westzijde. FluXus tekende het huurcontract nadat de gemeenteraad akkoord ging met een extra exploitatiesubsidie van maximaal 125.000 euro per jaar vanaf 2020. De ruimte in de Verkadefabriek is namelijk veel duurder dan de panden die FluXus verlaat. 

Lees meer

 

1333

Heijmans en provincie sluiten overeenkomst Wilhelminasluis Zaandam 

31 oktober 2018
De provincie Noord-Holland en Heijmans hebben een intentieovereenkomst gesloten voor het gezamenlijk afbouwen van de Wilhelminasluis in Zaandam. Partijen hebben nadere afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering van het project. Naar verwachting worden de werkzaamheden aan de sluis in februari 2019 hervat. Het project is dan eind 2020 afgerond.

Meer informatie

foto: ondertussen hebben bewoners de bouwhekken opgesierd om hun uitzicht op de bouwput te verbeterenOndertussen hebben creatieve bewoners de bouwhekken opgesierd om het uitzicht op de bouwput te verbeteren

Wandel mee en verbeter uw buurt

11 oktober 2018
Heeft u ideeën over hoe het anders moet in uw buurt? Wandel mee tijdens de buurtschouw op woensdag 24 oktober in Centrum-Oost en laat uw tips zien. Medewerkers van Straattoezicht en Wijkbeheer lopen mee. Zij noteren uw verbeteringen en pakken deze waar mogelijk meteen op.

Lees meer

Reacties inloopbijeenkomsten september

25 september 2018
In de tweede ronde met inloopbijeenkomsten zijn er opnieuw verschillende reacties op het perspectief gekomen. In het MAAK-pand aan de Peperstraat konden de bezoekers weer met rode en groene stickers aangeven waar zij wel en niet enthousiast over waren. Deze zijn verzameld in een document dat u binnenkort hier kunt downloaden.

Lees meer

Extra inloopmomenten voor gebiedsperspectief Centrum Oost 2040

5 september 2018
Van 19 juli tot en met 27 juli kon u uw reactie geven op het concept gebiedsperspectief van MAAK.gebied Centrum Oost. Hierin staat beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Mensen gaven aan dat ze die periode te kort vonden en te dicht op de zomervakantie. Daarom heeft het projectteam besloten om na de zomer nog eens gelegenheid te geven om te reageren op het perspectief. 

Lees meerTijdens de vorige inloopmomenten konden bezoekers rode stickers plakken met hun zorgen er op, en groene stickers voor onderdelen in het perspectief waar ze enthousiast over waren. 

Nieuwste versie gebiedsperspectief online

5 september 2018
Van 19 juli tot en met 27 juli kon je je reactie geven op het concept gebiedsperspectief van MAAK.gebied Centrum Oost. Hierin staat beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Mensen gaven aan dat ze die periode te kort vonden en te dicht op de zomervakantie. Daarom heeft het projectteam besloten om na de zomer nog eens gelegenheid te geven om te reageren op het perspectief. Vanaf 5 september is dus een nieuwe versie online in te zien. In het pand aan de Peperstraat 134a kun je tijdens de inloopspreekuren ook zien wat er met de reacties die we tot nu toe kregen, is gedaan. Tot woensdag 19 september kun je reageren, tijdens de inloopspreekuren of online via praatmee

Naar de nieuwe versie van het perspectief

de voorpagina van het perspectief.

Toekomstbeeld Centrum Oost in de media

5 september 2018
Ook in de media is over het toekomstbeeld geschreven. Nieuwsgierig?

Lees meer

Toekomstbeeld van het Zaanse centrum in 2040

26 juli 2018
De afgelopen week konden inwoners en ondernemers advies geven over het toekomstbeeld dat is gemaakt voor het oostelijk deel van het centrum van Zaandam. Maandagmiddag ging wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram ook een kijkje nemen. Tot vrijdag 27 juli kan iedereen nog online advies geven op het gebiedsperspectief 2040.

Lees meer

Vul de enquête over MAAK.Zaanstad in

23 juli 2018
De afgelopen tijd zijn er verschillende bijeenkomsten geweest vanuit MAAK. Voor Centrum Oost, maar bijvoorbeeld ook voor Kogerveldwijk en de Achtersluispolder. De projectteams horen graag wat u daarvan vond. In hoeverre voelt u zich betrokken bij MAAK.Zaanstad? Welk rapportcijfer geeft u de bijeenkomst? Vul de enquête in en laat van u horen.

Naar de enquête  


Eindvonnis geschil Wilhelminasluis biedt ruimte voor herstart 

12 juli 2018
De Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) heeft uitspraak gedaan over het geschil tussen de provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Heijmans over de Wilhelminasluis in Zaandam. Op de websites van beide partijen staat dat zij snel weer in gesprek willen over de sluis.

Lees meer

Dromen van basisschoolleerlingen voor de toekomst van Centrum Oost

12 juli 2018
Vliegende auto’s, goede, veilige en minder saaie speelplekken en meer afwisseling in de huizen: daar moet de gemeente op letten bij de ontwikkeling van Zaanstad. Tenminste, als het aan de leerlingen van basisschool Herman Gorter ligt.

Bekijk de dromen


Studenten doen onderzoek naar veiligheidsgevoel

12 juli 2018
Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in Centrum Oost. Zij hebben zich gericht op vier groepen.

Lees meer

Geef uw mening over Centrum Oost in 2040

10 juli 2018
Vanaf 19 juli kunt u uw mening geven over het concept gebiedsperspectief van Centrum Oost. Hierin staat aan de hand van negen gebieden en thema's beschreven hoe het gebied er in 2040 uitziet. Hoe groen is het? Waar zijn de auto’s en fietsers? Worden er evenementen georganiseerd? Hoe is wonen gemixt met detailhandel? U kunt uw mening geven tijdens één van de inloopmomenten of op praatmee.zaanstad.nl.

Lees meerOntwikkelingen Prins Hendrikkade

4 juni 2018
Op 14 mei vond een gesprek plaats tussen de gemeente Zaanstad en een aantal bewoners aan de Prins Hendrikkade. Dit gesprek stond in het teken van de riviercruises en het ontwerp van de nieuwe aanlegsteiger. Dit ontwerp werd positief ontvangen. Wel vroegen de bewoners om het stuk tussen de steiger en Burchtkade ook tijdelijk beter en mooier in te richten. Zo is dit stuk voor de buurt, maar ook voor de toeristen die de riviercruise maken aantrekkelijker. 

Lees meer

Benieuwd naar de MAAK.ontwikkelingen?

4 juni 2018
In de eerste jaarlijkse MAAK.Monitor presenteert de gemeente de stand van zaken en de ontwikkelingen binnen de vier MAAK.gebieden van het afgelopen jaar: Zuid, Centrum, Midden en Noord. Centrum Oost is onderdeel van MAAK.gebied Centrum. Benieuwd naar hoe het gaat met MAAK? 

Lees verder

Expeditie raadsleden Achtersluispolder en Centrum Oost

28 mei 2018
Afgelopen vrijdag 25 mei is MAAK.Zaanstad op expeditie geweest met de gemeenteraad. Op deze zonovergoten middag voeren ambtenaren en raadsleden over de Zaan langs het Hembrugterrein en Pakhuis de Vrede naar de Achtersluispolder. Daar ontmoetten ze ondernemers en spraken over de transformatie van dat gebied. Vervolgens bracht een bus de groep via Poelenburg naar Centrum Oost, waarbij onderweg aandacht was voor de verbinding tussen de Achtersluispolder en Zaandam Zuid en de maatschappelijke uitdagingen in de wijken.

Lees meer

raadsleden op een boot

'Aanpak Russische Buurt vraagt om vervolg'

28 mei 2018
Hennepplantages, energiediefstal, adresfraude, illegale kamerverhuur, splitsing en verbouwingen van woningen zonder of in afwijking van de vergunning en woningen die niet voldeden aan de bouwtechnische eisen. De controles van panden in de Russische Buurt vanaf januari 2017 heeft een groot aantal misstanden aan het licht gebracht. Burgemeester Hamming: ‘Handhavingstrajecten kunnen soms lang duren, dat betekent dat niet alles van vandaag op morgen is opgelost. Maar laat duidelijk zijn: wie zich niet aan de regels houdt, komt daar niet mee weg.’ 

Lees verder

foto van een controle aan de Czarinastraat

Gemeenteraad op excursie naar MAAK.Centrum Oost

22 mei 2018
De nieuwe gemeenteraad gaat op excursie naar MAAK.Zaanstad. Omdat het gaat om een uitgestrekt gebied, doen ze dat in drie etappes. De kersverse raadsleden laten zich op vrijdag 25 mei helemaal bijpraten over de ontwikkelingen in MAAK.Zaanstad Zuid. Ze gaan dan naar Achtersluispolder, varen langs het Hembrugterrein én ze gaan naar Centrum Oost.

Lees meer

Reageer op de uitgangspunten voor Centrum Oost

15 mei 2018 
Lukt het niet om op 22 mei naar de bijeenkomst in de Oostzijderkerk te komen, maar wilt u wel dat de gemeente uw ideeën hoort? Dan kunt u van 17  tot en met 28 mei ook online op de uitgangspunten reageren.  

Lees meerSpreekuur wijkagenten Zaandam-Zuid

14 mei 2018
De wijkagenten van Zaandam (Zuid) houden om de week een inloopspreekuur, waar je zonder afspraak je vragen, problemen of vermoedens kunnen bespreken. De spreekuren zijn in Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam (Zuid). De spreekuren zijn in alle even weken op donderdag van 10.00-12.00 uur: 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni en zo verder.

Meer informatie

Op de foto de twee wijkagenten van Zaandam-Zuid: Joerie (rechts) en Anita (links)

Kom ook naar de Maak.werkbijeenkomst

3 mei 2018
Met het programma MAAK.Zaanstad werkt de gemeente voor het gebied Centrum Oost aan een toekomstbeeld voor 2040. Op dinsdag 22 mei tijdens de MAAK.Werkbijeenkomst laten wij u zien wat onze uitgangspunten op dit moment zijn voor dit deel van het centrum.  

Lees meer

 


Ander pand als ontmoetingsplek

1 mei 2018
Eerder was het nieuws dat het pand aan de Peperstraat 137-145 als ontmoetingsplek voor Centrum Oost zou worden gebruikt. Helaas bleek dit niet mogelijk. Wel is een ander pand gevonden, een kleinere plek, aan de Peperstraat 134A.

Lees meer

Zaankanters geven aan: we willen modern, maar wel Zaans

26 maart 2018
Met Inverdan heeft het stadshart van Zaandam een enorme transformatie ondergaan. De energie die is ingezet wil de gemeente doorzetten in andere delen van de stad. Hoe houden we Zaanstad onderscheidend en behouden en versterken we de kwaliteit van de stad? Over deze vraag is een bewonersenquête gehouden tussen 15 januari en 7 februari 2018. 1610 Zaankanters gaven daarbij aan hoe zij denken over de Zaanse architectuur, straten en landschappen. Aan de hand van foto’s konden Zaankanters aangeven wat zij passend vinden in Zaanstad. Het resultaat inspireert zowel bewoners als gemeente, architecten en andere experts over hoe en wat gebouwd wordt in Zaanstad.

Lees verder

MAAK-pand aan Peperstraat

14 maart 2018
Woensdagochtend 14 maart ontving procesmanager van MAAK.Centrum Oost Eef Franke de sleutels van een nu nog leeg pand aan de Peperstraat 137-145.

Lees meer


Vul de enquête over MAAK.Zaanstad in

14 maart 2018
Met MAAK.Zaanstad werken we aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners. Om met elkaar in gesprek te gaan over die toekomst organiseren we verschillende activiteiten, zoals bijeenkomsten en buurtwandelingen.

Lees meer

Nieuwe aanmeerpalen aan Prins Hendrikkade

28 februari 2018
Aan de Prins Hendrikkade zullen vanaf 12 maart werkzaamheden plaatsvinden: er komen zes nieuwe aanmeerpalen in het water tussen de huisnummers 2 en 21. Daarmee willen we bereiken dat er in de toekomst ook langere schepen (van 135 meter) kunnen aanmeren. 

Lees meer

Studenten onderzoeken onveiligheid op straat

27 februari 2018
Toen we de gebiedsanalyse voor Centrum Oost maakten, hebben we samen geconstateerd dat niet iedereen het fijn vindt om ’s avonds over straat te gaan in het gebied. Verschillende plekken worden als onveilig ervaren. Studenten van de opleiding toegepaste psychologie van de Hogeschool van Amsterdam gaan daarom de komende maanden onderzoeken in hoeverre dit onveiligheidsgevoel speelt, waardoor het wordt veroorzaakt en wat de mogelijke oplossingen zijn.

Lees meer

Nieuwe bestemming voor pand Peperstraat 131

29 januari 2018
De gemeente Zaanstad heeft een vergunning verleend voor het vestigen van een horecabedrijf aan de Peperstraat 131.

Lees meer 

Tweede buurtwandeling Centrum Oost

25 januari 2018
In september wandelden een aantal bewoners en ondernemers met ambtenaren van de gemeente door Centrum Oost. Zij bekeken welke verbeterpunten er zijn in de wijk. Op 20 januari gingen we voor de tweede keer de buurt in. We liepen langs de verbeterpunten die in de eerste wandeling in oktober waren genoemd en noteerden nieuwe punten. Bekijk het filmpje voor een verslag!

Lees meer

Studenten bestuurskunde adviseren

24 januari 2018
Op maandag 15 januari presenteerden zes groepen studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam hun adviezen voor de Zuiddijk aan procesmanager Eef Franke van Centrum Oost. Eerder deelden ze hun eerste ideeën, nu hadden ze die verder uitgewerkt.

Lees verder

Laat uw Zaanse Geluid horen

24 januari 2018
Platform aan de Zaan, het onafhankelijke Zaanse netwerkplatform voor maatschappelijke en culturele initiatieven, gaat in februari, maart en april in gesprek met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat die in Zaanstad belangrijk vinden voor de komende jaren. 

Lees meer

Analyse Centrum Oost in de raad

29 november/14 december
Donderdag 30 november behandelde de gemeenteraad de analyse en het vervolgvoorstel voor MAAK.Zaanstad waaronder Centrum Oost. Op 14 december praatte de raad nog uitgebreider over de analyses. De vergadering is ook terug te luisteren via onderstaande link.

Luister terug wat er op 14 december in de gemeenteraad werd besproken

Bekijk de analyse van Centrum Oost

Luister terug wat er op 30 november werd besproken in de gemeenteraad

De analyse van Centrum Oost 2017De Zuiddijk bij de OostzijderkerkDe Zuiddijk bij de Oostzijderkerk

Blijf op de hoogte

Wilt u over de ontwikkelingen rond MAAK.Zaanstad in dit gebied op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Studenten presenteren ideeën voor Zuiddijk

31 oktober 2017
In zes groepjes dachten studenten bestuurskunde van de Hogeschool van Amsterdam na over wat er moet gebeuren op de Zuiddijk. Ze observeerden de straat, namen enquêtes af en interviewden ondernemers. Ze keken ook naar goede voorbeelden van andere steden met een vergelijkbare situatie. Op 30 oktober presenteerden de studenten in het MAAK.atelier aan de Badhuisweg hun ideeën. Bij de presentaties waren ook enkele bewoners en ondernemers van de Zuiddijk aanwezig.

Lees het verslag

Burgemeester sluit shishalounge

21 oktober 2017
De shishalounge aan de A.F de Savornin Lohmanstraat is vrijdag 20 oktober op last van burgemeester Hamming voor vier weken gesloten. De brandweer heeft er een veel te hoge concentratie koolmonoxide geconstateerd. Het waterpijpcafé is meteen gesloten in verband met gevaar voor de gezondheid van de bezoekers. Ook is de lounge onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.

Lees verder

Buurtwandeling Centrum Oost

Bijeenkomst 4 oktober gemist? 

10 oktober 2017
De afgelopen maanden hebben we vanuit de gemeente samen met pandeigenaren, ondernemers en bewoners van het centrumgebied ten oosten van de Zaan in beeld gebracht wat er goed gaat, wat er beter kan en wat er beter moet in de buurt. Deze analyse deelden we in de kerk.
Gemist? Kijk dan hier:

Presentatie Eef Franke

Presentatie Sjoerd Soeters

Aanwezigen hielpen ons ook om verder in kaart te brengen hoe we meer mensen betrekken bij de ontwikkelingen in Centrum Oost. Dank daarvoor!


Bijeenkomst 4 oktober in beeld

10 oktober 2017
Wat voor suggesties hadden bewoners na afloop van de bijeenkomst op 4 oktober in de Oostzijderkerk? Hiernaast een overzicht van wat er zoal werd toegevoegd op de plattegronden én wat foto's van bezoekers van de avond.

Droombeeld voor de Burcht

26 september 2017
Een restaurant in het havenkantoor en een park op de Burcht: die staan in het ‘Droombeeld dat burgemeester Vreeman in zijn laatste raadsvergadering heeft overhandigd aan de raadsleden. Het droombeeld is de uitkomst van een brainstorm die de burgemeester hield rond de vraag hoe de binnenstad nog aantrekkelijker te maken. Vreeman: ‘De kaart is een droombeeld van hoe die binnenstad eruit zou kunnen zien in 2025. Geen plan, maar een inspiratiebron voor inwoners, ondernemers, ambtenaren en bestuurders om na te denken over hun eigen droom voor de binnenstad.’ Rechts een indruk van de Burcht. Wat vindt u ervan?

Bekijk het droombeeld


Een klein stukje van het droombeeld: De Burcht

Studenten op de Zuiddijk

8 september 2017
Zo’n 30 studenten bestuurskunde buigen zich over een bijzondere studieopdracht rondom de Zuiddijk. De studenten zijn verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze onderzoeken - samen met een ervaren begeleider - hoe de ondernemers op de Zuiddijk en de gemeente Zaanstad aan de slag kunnen om van de Zuiddijk een succesvollere straat te maken. Daarbij brengen ze in kaart wat verwachtingen en wensen zijn over de rol en onderlinge samenwerking van ondernemers en wat er voor nodig is om tot een eenduidige visie te komen voor de toekomst van de Zuiddijk. Wat is er voor het realiseren van deze visie van ondernemers nodig, en wat van de gemeente? Een bijzondere studie-opdracht. Meer weten? De studiebegeleider is Sabine Hop.

Contact met Hogeschool van Amsterdam

Erepenning voor architect Sjoerd Soeters

19 september 2017
Architect Sjoerd Soeters (70) heeft uit handen van waarnemend burgemeester Ruud Vreeman de Erepenning van Zaanstad ontvangen. Soeters krijgt de gemeentelijke onderscheiding voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de ontwikkeling van de stad. Als architect van het nieuwe stadhuis en supervisor van het programma Inverdan heeft hij de afgelopen vijftien jaar een belangrijk stempel gedrukt op de succesvolle vernieuwing van het stadshart van Zaandam. 

Lees meer

Facebookgroep Centrum Oost

Bent u actief op facebook? Neem dan een kijkje in de Facebookgroep van MAAK Centrum Oost. In die groep delen we vanuit de gemeente nieuws, dilemma's en uitnodigingen over het centrumgebied te oosten van de Zaan. Maar ook u bent er van harte welkom om evenementen te delen, vragen te stellen, informatie te geven of andere bewoners of ondernemers uit het gebied te zoeken voor een initiatief of gesprek. De groep is nog klein, maar we hopen dat hij gaat groeien. Zegt het voort! 

Meteen lid worden

Blijf op de hoogte

Wilt u over de ontwikkelingen rond MAAK.Zaanstad in dit gebied op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Bijeenkomst 4 juli in Oostzijderkerk in beeld: de opbrengst

10 juli 2017
Was u erbij, op 4 juli? Bijna 200 mensen verzamelden in de Oostzijderkerk waar onder meer Sjoerd Soeters een introductie hield. De gemeente Zaanstad gaf een toelichting over de langetermijnaanpak om in Centrum Oost aan de slag te gaan. Vele Zaankanters - bewoners, ondernemers, zorgverleners - werkten samen met vakspecialisten van de gemeente om een compleet beeld van de wijk te schetsen. De opbrengst van de avond staat in dit document en hebben we ook op de foto gezet. Links een impressie. 

Meeschrijvers gevonden

14 juli 2017
Eerder deden we een oproep: willen bewoners of ondernemers meeschrijven aan de analyse van het gebied Centrum Oost, die we na de zomer aan de gemeenteraad willen presenteren? Twee mensen hebben zich inmiddels aangemeld: Simone Ronchetti en Fiona Fano. Daar zijn we blij mee.

Proces en planning Centrum Oost

10 september2017
Nu de analyse voor Centrum Oost vorm krijgt, wordt deze aangeboden aan het college van B&W. Daarbij maken we ook een voorstel om de volgende fase in te gaan. Voor elk apart gebied binnen Centrum Oost komt een eigen aanpak, want wat kan en wat moet gebeuren, verschilt per gebied. Daarnaast zijn er ook onderwerpen die voor het hele gebied of zelfs nog breder om aandacht vragen. Het voorstel voor het vervolg willen we begin oktober aanbieden aan het college, die het in november zal voorleggen aan de raad. De verwachting is dat de raad in november een besluit neemt.

Bouwstop voor hotel Zuiddijk

15 juli 2017
De gemeente Zaanstad heeft vrijdag 14 juli een bouwstop opgelegd aan de eigenaar van een pand aan de Zuiddijk in Zaandam dat illegaal werd verbouwd tot hotel. De benodigde vergunningen voor de bouwwerkzaamheden ontbraken. De bouw is stilgelegd om te voorkomen dat er een situatie ontstaat die slechts met grote moeite en kosten kan worden teruggedraaid. De eigenaar zal een vergunning moeten aanvragen zodat kan worden beoordeeld of zijn plannen passen binnen het bestemmingsplan en ruimtelijk beleid. Ook kan dan worden getoetst of de verbouwing voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.

Zelf een nieuwtje?

Heeft u misschien nieuws uit Centrum Oost? Laat het ons weten. Misschien kunnen we het opnemen, op deze site of in de nieuwsbrief.

Ik heb nieuws voor de nieuwsbrief


Ga naar Zaanstad.nl