Resultaten bijeenkomsten Zuiddijk

Resultaten bijeenkomsten over de Zuiddijk


18 december 2020
Afgelopen november waren er drie online bewonersbijeenkomsten om over de Zuiddijk te praten. Over de leefbaarheid, ondermijning en de toekomst. En om samen naar oplossingen voor de bestaande problemen te zoeken. Bij iedere bijeenkomst waren ruim 50 bewoners en ondernemers aanwezig. Ook burgemeester Jan Hamming en wijkwethouder Gerard Slegers waren erbij.

De Zuiddijk is een mooie dijk, maar we moeten steeds beter ons best doen om het te zien. Winkelpanden staan leeg en andere schimmige winkels openden hun deuren, waar weinig klanten komen. Maar toch blijven deze winkels er. Panden zijn gesplitst in piepkleine kamertjes en volgestopt met arbeidsmigranten. En regelmatig scheuren brommers en auto’s met een enorme snelheid over de lange dijk. Bewoners vragen zich af: Waar is de gemeente? Waarom kan dit zomaar gebeuren? En bij welk initiatief kunnen zij aansluiten om hier iets aan te doen?

Werken aan straatverlichting, verkeerssituaties, ondermijning en de toekomst

Tijdens de eerste bijeenkomst op 17 november gingen de deelnemers in twee werkgroepen aan de slag om de straatverlichting en de verkeerssituatie te verbeteren. De tweede bijeenkomst op 23 november ging over ondermijning. Een probleem dat niet makkelijk is op te lossen. De gemeente is bezig met een bestemmingsplan en huisvestigingsverordening. Hierin staan regels voor bijvoorbeeld minimale oppervlakte als voorwaarde voor splitsen. De laatste bijeenkomst op 30 november ging over de toekomst van de dijk op de langere termijn. Het plan is om de reuring terug te krijgen. En daarbij  de architectuur en uitstraling van de Zuiddijk te behouden.

Afspraken gemaakt en volgende bijeenkomst op 22 maart 2021

Tijdens de drie bijeenkomsten hebben bewoners, ondernemers en ambtenaren afspraken gemaakt om de leefbaarheid van de Zuiddijk te verbeteren. Meer hierover vindt u op de wijkwebsite www.Zaandamzuid.info. Op 22 maart 2021 is er een vervolgbijeenkomst. Dan kijken we naar wat de afspraken tot dan toe hebben opgeleverd.

foto van de Zuiddijk

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl