Besluit over onderzoeksplan Nieuwe Peperstraat uitgesteld

Besluit over onderzoeksplan Nieuwe Peperstraat uitgesteld


17 december 2020
Er is in de Zaanstreek veel behoefte aan meer woningen. We onderzoeken of we de Peperstraat kunnen vernieuwen. Als de gemeenteraad het plan goed keurt, kunnen er tussen de 450 en 500  nieuwe woningen komen. Dat heeft wel gevolgen voor de huidige bewoners en ondernemers. Want de panden die er nu staan moeten dan gesloopt worden. Daarvoor in de plaats komen meer nieuwe woningen (en meer sociale huur) terug. Ook komt er dan een parkeergarage en gaat de gemeente de openbare ruimte anders inrichten, met meer groen. 

Voor het einde van 2020 zou het college van gemeente Zaanstad een besluit nemen over de verdeling van de kosten tussen de gemeente en de ontwikkelaar Accres Real Estate. Helaas kost het maken van deze afspraken meer tijd dan verwacht. Dit besluit is nu in het tweede kwartaal van 2021. Daarna gaat het plan naar de gemeenteraad. U kunt dan ook inspreken. De exacte planning volgt nog.

Duurzame woningen, nieuwe parkeergarage en meer groen

De nieuwe woningen in de Peperstraat worden ook duurzamer (met onder andere betere isolatie) dan de huidige woningen. Met een parkeergarage in de Peperstraat kunnen bewoners en bezoekers hier parkeren in plaats van op de Burcht. Zo kan de Burcht een gezellig stadsplein worden. Ook gaat de gemeente meer groen toevoegen in de Peperstraat.

Als het plan doorgaat, wat betekent dat voor de door u gehuurde woning? 

De huidige woningen, winkeltjes en kantoorruimtes worden vervangen voor nieuwbouw. Dat is ingrijpend voor de bewoners en ondernemers. Daarom zoekt verhuurder Accres Real Estate voor ieder naar een passende oplossing. Veel van de bewoners op de Peperstraat komen in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarom krijgen zij voorrang op een andere (sociale)huurwoning. Voor de andere huurders is in het sociaal plan een aantal oplossingsmogelijkheden opgenomen. In de plannen zijn daarom middendure huurwoningen opgenomen waar huurders met voorrang naar toe kunnen verhuizen. Deze woningen hebben een maandelijkse huur tussen de €737,14 en € 1.000,-.

Tekening met impressie van Nieuwe Peperstraat

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl