Hoe gaat het met de herontwikkeling van de Peperstraat?

Hoe gaat het met de herontwikkeling van de Peperstraat?

 
24 november 2022
De herontwikkeling van de Peperstraat moet ervoor zorgen dat de Peperstraat de nieuwe entree van het centrum van Zaandam wordt. Fietser en voetganger staan hier centraal en de auto is te gast. Daarnaast komen er 540 nieuwe woningen met een ondergrondse parkeergarage. 

We verwachten dat het Ruimtelijk Plan en het bestemmingsplan in de eerste helft van 2023 klaar zijn. Dan kan de gemeenteraad er een besluit over nemen. Afgelopen jaar waren er verschillende bijeenkomsten met bewoners en omwonenden van de Peperstraat. Hier had de gemeenteraad vorig jaar om gevraagd, omdat er behoefte was aan meer gesprekken met de omgeving. 

Tijdens de bijeenkomsten hebben de bewoners en omwonenden van de Peperstraat zorgen geuit, wensen uitgesproken, idee├źn geopperd en kritische vragen gesteld. Samen met de ontwikkelaar keek de gemeente of en hoe we de zorgen konden oplossen. De komende periode staan er opnieuw bijeenkomsten gepland om op deze manier met elkaar in gesprek te blijven. Deze gaan onder andere over het bestemmingsplan en de openbare ruimte.

Herhuisvesting

Een groot deel van de huurders van fase 1 heeft nu een nieuwe woning gevonden. De overige huishoudens worden door de projectconsulenten begeleid (indien gewenst vanuit de betreffende huurder) bij het vinden van een andere woonruimte. De huurders uit fase 2 hoeven nu nog niet te verhuizen, maar kunnen als zij dat willen al wel gebruik maken van de hulp van de projectconsulenten.

Omgevingsmanager voor uw vragen over de buurt 

Rutger de Klerk is onlangs gestart als omgevingsmanager voor de gemeente Zaanstad. Zijn werkgebied is Centrum Oost/Peperstraat. De omgevingsmanager is er voor de betrokkenen die zorgen ervaren naar aanleiding van de projecten, zoals de herontwikkeling van de Peperstraat.  Hij kan vragen over bijvoorbeeld de veiligheid in de openbare ruimte en de planning rondom het ruimtelijk plan beantwoorden. Alleen de vragen over herhuisvesting kunnen niet door hem opgepakt worden, daarvoor blijft de projectconsulent aanspreekpunt. 

Betrokkenen kunnen twee dagen in de week met hun vragen terecht bij Rutger in het informatiecentrum Vernieuwing Peperstraat  (Peperstraat 7). Ook is hij per mail en telefoon bereikbaar. Naast de omgevingsmanager blijft ook de wijkmanager haar gebruikelijke rol houden. De wijkmanager is daarbij vooral aanspreekpunt voor het dagelijks reilen en zeilen in de wijk.

Adviesgroep

Inmiddels is gestart met de adviesgroep participatie MAAK.Centrum Oost. Deze adviesgroep is betrokken bij alle participatie in Centrum Oost. Leden ontwikkelen samen per project de participatie aanpak en blijven kritisch kijken naar het proces. Binnenkort start een oproep voor een aantal extra leden voor de groep.

impressie van de herontwikkeling van de Peperstraat

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl