Veel leuke inzendingen voor tijdscapsule in Wilhelminasluis

Veel leuke inzendingen voor tijdscaspule in Wilhelminasluis


17 juli 2020
Of je ze nu inmetselt of begraaft, tijdcapsules hebben altijd iets spannends. Ruim vijftig kinderen vonden dat ook en maakten een boodschap voor de toekomst. Alle boodschappen gaan met elkaar in een loden koker die deze maand wordt ingemetseld in de kade van de Wilhelminasluis. Twee groepen leerlingen wonnen met hun inzending een prijsje.

De Zaanse kinderen gaven gehoor aan de oproep van de provincie Noord-Holland om de tijdscapsule te vullen met boodschappen voor Zaankanters van de toekomst. Bij alle inzendingen was goed nagedacht en ze waren stuk voor stuk origineel. Maar een deskundige jury koos toch Joachim Spijker en Melinda Schaap van het VMBO Pascal Zuid en groep 4 van de basisschool Het Baken als de winnaars. Zij kregen op donderdag 2 juli 2020 uit handen van de projectleider van de provincie een aardigheidje voor hun winnende inzending.

Podcast en Ajax-shirt

De oproep van de provincie om iets te vertellen over het leven hier en nu, heeft creatieve inzendingen opgeleverd. Naast de vele kleurrijke tekeningen en herinneringen van Zaankanters aan de Wilhelminasluis, is ook een aantal opstellen ingediend. Deze gingen onder andere over Corona, de populaire game Fortnite, winkelen en Netflix. Ook zijn er twee gedichten ingeleverd, waarvan één van stadsdichter Ellis van Atten. En er gaat een Ajax T-shirt in de koker. Voor de gelegenheid heeft Orkaan Radio een podcast gemaakt over hoe het leven in Zaanstad er misschien uit zal zien in 2120.

Loden koker toen en nu

Na de prijsuitreiking werd de gevulde loden koker overhandigd aan aannemer Heijmans die hem gaat inmetselen. Als het goed is ziet de tijdscapsule pas over honderd jaar weer het daglicht om de mensen die dán leven te vertellen over het leven nu. De Wilhelminasluis dateert uit 1903. Ook toen werd een koker ingemetseld maar die is helaas nog niet teruggevonden.

foto van de winnaars

De leerlingen namens basisschool Het Baken en VMBO Pascal Zuid, met achter hen links de projectleider van de Provincie Noord-Holland en rechts de medewerker van Heijmans (aangeleverde foto)


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl