Dromen basisschoolleerlingen voor Centrum Oost

Dromen van basisschoolleerlingen voor de toekomst van Centrum Oost

12 juli 2018
Vliegende auto’s, goede, veilige en minder saaie speelplekken en meer afwisseling in de huizen: daar moet de gemeente op letten bij de ontwikkeling van Zaanstad. Tenminste, als het aan de leerlingen van basisschool Herman Gorter ligt.

De wijkmanager en de procesmanager van Centrum Oost, Ruut Willems en Eef Franke, brachten een bezoekje aan de basisschool om de leerlingen te vragen naar hun dromen over de toekomst van de stad. Ook werd gevraagd naar hun ideeën over het opwekken van energie en het maken van meer groen.

Tekeningen spreken groen

De leerlingen hebben allemaal een tekening gemaakt van hoe Centrum Oost er in de toekomst uit zou moeten zien. Op de tekeningen zien we veel groen, soms zelfs een heel bos met aan de rand een rijtje huizen en een grote boomhut voor kinderen om in te spelen. Lunchen doe je aan één van de vele picknicktafels die in de groene velden rondom de huizen aanwezig zijn.

UFO’s en kabelbanen

Het vervoer bestaat met name uit fietsen, (vliegende) auto’s op zonne-energie en elektrische auto’s waarvoor veel oplaadpalen op straat staan. Maar ook komen we een kabelbaan tegen en zelfs UFO’s die ook UFO-parkeerplekken nodig hebben.

Energie

De leerlingen zijn het er over eens dat alle huizen zonnepanelen moeten hebben en zo hun eigen energie opwekken. Er is daardoor geen gas meer nodig. Ook staan door de hele stad windmolens.

Gebiedsperspectief

De gemeente Zaanstad werkt aan een gebiedsperspectief voor Centrum Oost. Hierin wordt het toekomstbeeld voor het gebied in 2040 vastgelegd. Eef Franke bood de leerlingen aan om te komen presenteren op welke manier hun ideeën hierin verwerkt zijn, maar daar bedankten de scholieren voor. ‘Dat is pas na de zomer, en dan zitten wij al op de middelbare school.’

TekeningenHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl