Studenten doen onderzoek naar veiligheidsgevoel

Studenten doen onderzoek naar veiligheidsgevoel

Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in Centrum Oost. Zij hebben zich gericht op vier groepen:

  • Jongeren tot 25 jaar
  • Ondernemers
  • Ouderen (65+)
  • Gezinnen

In de avonduren

De verschillende doelgroepen gaven aan dat als zij zich onveilig voelen, dat het vaakst in de avonduren is. Dit komt volgens de bewoners en ondernemers doordat er niet genoeg straatverlichting is en doordat zij mensen op straat tegenkomen waarvan zij niet weten wat hun intentie is. Ook vinden zij dat de -vooral landelijke- media  een negatief beeld laten zien van hangjongeren met verschillende achtergronden. Dat zorgt voor een negatief gevoel.

Oplossingen

De vier verschillende onderzoeksgroepen gaven allen aan dat het bij elkaar brengen van de doelgroepen het gevoel van veiligheid kan verbeteren. Daarbij is het volgens hen wel belangrijk ze groepen daarbij een gezamenlijk doel hebben, zoals een buurt-actieplan. De studenten vinden dat de gemeente hierin in eerste instantie een rol moet spelen. 

Nudges

Daarnaast kunnen verschillende dingen volgens de doelgroepen op een simpele en ludieke manier worden verbeterd. Daarvoor willen zij zogenaamde ‘nudges’ inzetten, een soort duwtje in de goede richting door het gewenste gedrag leuk en makkelijk te maken.

Zwerfvuil

Een voorbeeld hiervan is het maken van een groene, aantrekkelijke route naar de ondergrondse container. Op deze manier dumpen mensen hun afval minder snel ergens anders, waardoor er minder zwerfvuil is en de straat mooier wordt. 

Belangrijke opgave

Door de uitkomsten van het onderzoek is het nogmaals duidelijk geworden dat het zowel fysiek als sociaal bij elkaar brengen van groepen een belangrijke opgave is voor de komende jaren. In het kader van MAAK.Zaanstad willen we over de invulling hiervan graag met u in gesprek.  Meer informatie volgt binnenkort.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl